neděle 16. června 2013

Umělá sladidla - je to opravdu taková výhra?

Ahoj všichni,

na začátku bych se rád přiznal. Ještě před několika týdny jsem bez nějakých výčitek pil jakékoliv dietní nápoje, nebo jedl takové potraviny. Sic jen zřídka, ale stejně.
Tento článek píši proto, že já se rozhodl to dělat, ne, že to tak máte dělat všichni. Berte to jako informativní věc, ne dogma. Můj blog - moje názory, moje přesvědčení. Ale to už všichni víte.

Název je sice obecný, já se chci věnovat ale hlavně jednomu sladidlu. Starý známý aspartam. Dnes se vyskytuje ve strašné spoustě potraviny a nápojů. Až je to smutné, vzhledem k tomu, jaké jsou jeho vedlejší účinky. I když, ony vlastně ani nejsou tak vedlejší. Po tom všem, co jsem si zjistil, je tím vedlejším účinkem možná právě to oslazení a všechno ostatní je jeho normální popis. Kdo si chce přečíst něco více vědeckého - je to jen kapka v moři, takových stránek je na internetu tisíce - tak může taky.

http://www.sladkypolibek.com/sladkypolibek/Jed%20zvany%20aspartam.htm

Nebudu vás tu přesvědčovat o tom, jak je to zlé, jak to ničí zdraví a že to kdysi byla dokonce chemická zbraň. Spíš se na to chci podívat z toho pohledu, proč vlastně takové potraviny vyhledáváme, nebo ty nápoje pijeme. Je to všechno jedna velká mediální masáž, která se zaměřuje na hit dnešní doby - diety, hubnutí. Ono není nic špatného na tom hubnout. Ale když už teda člověk hubne, nebo se chce vyhýbat cukrům, proč je do sebe schopný nalít něco takového, jako sladidlo? Ono ani nikde není ověřené, že po tom nepřiberete. To není pravda. Zdá se mi trochu zvláštní, dělat tu takovou osvětu, když jsem ještě před nějakou dobou tyto nápoje sám pil. Ale držel jsem se zkrátka, rozhodně to nebyl litr denně.

A to je ten hlavní problém. Někdo si řekne, že když to bude pít jen občas, všechno bude v pořádku. Dost možná bude, ale jen málo lidí dokáže tohle vydržet. Většina si řekne - "Hm, je to dobrý a neublíží mi to, to můžu pít pořád!". A jsme u toho problému. Lidé si prostě neumí uhlídat tu míru, kdy potraviny, nebo nápoje neškodí. A vážně je to tak nutné, lít do sebe tyhle nápoje? Dává nám to něco? Nedává. Jen jsme na to tak zvyklí. Popravdě, tento týden jsem měl hroznou chuť si koupit Zero, Light, nebo Kofolu (kterou jsem si donedávna pil s vědomím, že žádný aspartam neobsahuje - ejhle, chyba). Jak jsem to vyřešil? Sklenice vody (3dcl) a obrátil jsem ji do sebe na ex. Zní to zvláštně, ale pak ta chuť přešla. Vydržel jsem to, nic se nekupovalo a den po dni to bude snazší a snazší.

Horší je, když zjistíte, že se tyhle sladidla vyskytují i v potravinách, které se tváří zdravě. V takových šumivých vitamínech C, nebo hořčíku. V light jogurtech, nebo žvýkačkách. Je to extrém, ale zároveň i výsledek dnešní doby.



Tady je seznam potravin, kde ten bílý zázrak můžete najít.
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E951

Článek si berte jak chcete, ale já ho napsat musel. Tenhle bílý zázrak jsem začal bojkotovat už před nějakou dobou. Ani předtím jsem se v jeho konzumaci nijak nevyžíval, ale nápoje s ním obsažené jsem pil s chutí. Závislost na takových nápojích se dá určitě srovnat s ostatními závislostmi. Jak z pohledu zdravotního, tak psychického. Říká se, že nic neškodí, když je to v malém množství. Výjimky ale potvrzují pravidlo. Pro mě právě tohle začala být jedna z těch výjimek. Proto si radši od té doby koupím slazený nápoj cukrem, nebo vůbec žádný.

Vám všem popřeji krásnou neděli a slunečný den,
David

11 komentářů:

  1. Až je mi z toho smutno, kam všude jsou schopní to výrobci nacpat. :/
    Ale jak píšeš, je prostě taková doba, takže to člověk jen stěží ovlivní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ono to je smutný... Ale co naděláme. Jedině to můžeme tímhle stylem bojkotovat. To je takový můj boj. Třeba se ke mne někdy nějací bojovníci přidají. Ale žádné letáčky rozdávat nebudu. :D Koho život, toho volba. :))

      Vymazat
  2. Já jsem jedna z těch, která Pepsi Light nebo Cole Light neumí odolat. nepiju to po litrech, ale díky bohu za malé plechovky, které onu chuť, když přijde, zaženou :) A když říkám chuť, tak opravdu chuť. Ono je v tomhle případě asi určitě lepší, koupit si to pěkně s cukrem, ale když třeba mně to opravdu s cukrem nechutná a cítím, jak se mi pak po zbytek dne doslova tvoří na zubech ten odporný plak z toho cukru. Ale hlavní důvod, vážně mi to nechutná :) Nepiju kafe, takže se povzbuzuji tak maximálně zeleným čajem nebo právě Colou Light, která je prostě jemná a vychlazená prostě bezkonkurenční :) A to říkám já :D Jsou věci, které si prostě neodpustíme, u mně to je takhle věcička :) Jakýmkoli sladidlům se vyhýbám, když je najdu v jogurtu, tak to vracím zpátky, protože to je opravdu mediální masáž jak říkáš "není tam cukr, je to zdravé". I Jillian Michaels jednou řekla, že cukr je to nejmenší, co ji v potravinách vadí. Naopak ji tam vadí tyhle různé chemikálie, protože jejich účinek člověk nijak nepociťuje, ale pro tělo mají ohromný význam. Takže to chce opatrně.
    Takže u mně je to asi tak, že kdybys mi dovolil do konce života mít jeden jediný hřích a nabídl mi čokolády, sušenky, zmrzliny, hotdogy a všechny ty nezdravé věci, všechno ti vrátím a nechám si Colu Light :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si při psaní tohoto článku na Tebe několikrát vzpomněl. :D Ale jak říkáš - přesně jsem věděl, že Ty jsi z těch, co se dokážou ovládnout a ví, kolik je přiměřené množství. :)

      Já taky nemám moc co říkat. Kdybych měl spočítat, kolik jsme toho už vypil, rozhodně by to nebylo hezké číslo. Každopádně prostě stop. Radši si dám trochu cukru, než sladidla. Horší je, když Ti to s tím cukrem nechutná, jak píšeš. :D To je pak prekérka a řešení je jedině ta light. Rozumně. :D

      Já donedávna pil jen kofolu bez cukru s vědomím, že je to dokonce i trochu zdravé, když je tam stévie. Jenže Ti šmejdi to tím jen přislazují a aspartam tam je stejně. Takže všechno není tak, jak se na první pohled tváří. Vlastně v dnešní době už takové není nic, co? :D

      Vymazat
    2. Jojo, také jsem se právě po téhle kofole poohlížela a taky jsem to zjistila :( člověk si myslí, jak už nenašel něco, co bude KONEČNĚ to pravé a ono prd :D

      Vymazat
  3. umělá sladidla jsem hodně používala v období anorexie, ale teď je nesnášim a jediné sladidlo, který používám je stévie jinak pak med :) jen mi trochu vadí, že ve všech proteinech jsou umělá sladidla, proč tam taky nemůžou dát tu stévii? škoda, ale co se dá dělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dost mě překvapilo, když jsem brala orofar (na bolest v krku), taky samá sladidla, to samé i některé antikoncepce, projímadla (ehm, proč zrovna ty jsou sladké a růžové? - větší nebezpečí pro děti - "jé, bonbónek") .. ten průmysl je čím dál tím horší, jíme vůbec něco zdravého, když se i zelenina a ovoce různě chemicky postřikují a trhají se nedozralé?

      Vymazat
  4. S umělými sladidly jsem si užila svoje asi před rokem. Mně na nich přijde snad úplně nejhorší, že si na ně člověk rychle zvykne a přestávají mu připadat dostatečně sladivá, takže pomalu a nenápadně přidává, až nakonec jídlo nebo pití chutná víc po tom umělém "něčem" než po cukru. Bývala dokonce doba, kdy mi na hrnek kávy nestačily čtyři pecičky umělého sladidla a chuť něčeho nepřirozeného v hrnku mě mnohdy donutila vylít celý jeho obsah do odpadu. Uklidňovala jsem se tím, že diabetici sladí aspartamem celý život, ale na internetu jsem nalézala stále víc a víc článků o jeho škodlivosti, až jsem se jej časem rozhodla vynechat.
    Od té doby, co se mu co nejvíc vyhýbám, nemívám tak velkou chuť na sladké a zvykla jsem si na přirozenou nasládlost některých potravin, o kterých bych to nikdy dřív neřekla, což je možná jeden z důvodů, proč už si nepotřebuji tolik doslazovat - jednoduše cítím sladkost skoro ve všem.
    Lhala bych ale, že nedoslazuji. Jako holka se ve sladkém vyloženě vyžívám, a tak si dopřávám hlavně sušené ovoce a denně med do ovesné kaše. Občas sladím i sušenou stévií, ale určitě bych nikdy nezkusila žádné kapky. Podle mě v tom budou zase kdo ví jaké chemické přísady, aby to vůbec teklo.

    OdpovědětVymazat
  5. Na umĕlá sladidla si dávám velký pozor už pár let, nekupuji výrobky ani dĕtem. Vyhledávám co nejvíce čisté potraviny.
    Mrzí mĕ, že jsou i v proteinech a tak ani ten nekupuji manželovi, volím Sunvarior se stevií. A taky to jde.

    OdpovědětVymazat
  6. Umělým sladidlům se snažím vyhýbat, ale zrovna u těch proteinů to moc dobře nejde, a snad mě sladidlo obsažené v jedné odměrce proteinu nezabije :) Spíš než že bych nebyla citlivá na sladké a pořád chtěla přidávat, jak tu zaznělo, to mám opačně...tuhle jsem jedla zralý banán a přišel mi až nechutně sladký :D

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,

    jedním z alternativních řešení jak se vyhnout umělým sladidlům, může být xylitol. Xylitol patří do rodiny alkoholových cukrů a vyskytuje se běžně v přírodě, proto se mu také někdy přezdívá dřevný nebo březový cukr.

    Xylitol obsahuje o 75% méně sacharidů než cukr a přitom pomáhá čistit ústní dutinu a zabraňuje tvorbě zubního kazu.

    Více se o xylitolu dozvíte na http://www.brezovycukr.cz

    OdpovědětVymazat